Nieuws van de Eenheid

Vacature AEL

Binnen de eenheidsleiding worden de plaatsen van assistent eenheidsleider (AEL) voor de Mandha en Tulsi opengesteld. Hierbij vindt u dan ook de taakomschrijving voor deze functies.

Wie kan zich kandidaat stellen:

De functie van AEL staat open voor leden van De Wilde Eend, bij voorkeur ouder dan 23 jaar, welke hun strepen binnen de eenheid reeds verdienden en vol engagement de taak op zich willen nemen. Kortom, een jong en dynamisch persoon die beschikt over de nodige (nautische) kennis en bewezen heeft een teamplayer te zijn.

Ambtstermijn:

De functie van AEL dient bij voorkeur te worden uitgevoerd in termijnen van 2 jaar. Na 2 jaar kan de plaats opnieuw beschikbaar worden gesteld waarbij ook de AEL zich opnieuw kandidaat kan stellen.

Taken:

 • De AEL is zowel eindverantwoordelijke voor de goede kwalitatieve werking van de tak op inhoudelijk vlak (dagelijkse werking, activiteiten, evenementen, kampen), als voor de goede praktische organisatie van de tak (materiaal, beschikbaarheid lokaal en terrein, …).
 • De AEL kan plaatsvervangend optreden voor de EL en ondersteunt de EL bij zijn/haar taken en verantwoordelijkheden.
 • De AEL is bereid takoverschrijdende taken op zich te nemen.
 • De AEL werkt samen met de takleider om een educatieve scoutswerking te laten doorwerken in de leiders-/takwerking. De AEL maakt hiervan samen met de leiding een evaluatie aan het einde van het scoutsjaar.
 • De AEL zal zo veel mogelijk verantwoordelijkheid bij de takleider en zijn/haar assistenten leggen, vertrouwen schenken aan een leidersteam en enkel trachten in te grijpen als de leiding zelf een kwestie niet kan oplossen. De AEL kan op een constructieve manier ingrijpen indien een situatie uit de hand dreigt te lopen, doch best in overleg met de leiding en/of hun takleider.
 • De AEL is steeds bereikbaar voor leiding, … en indien nodig ook voor ouders indien de leiding hiervoor zelf niet in kan staan. Dit alles niet enkel telefonisch of via mail maar ook in persoon.
 • De AEL dient geregeld aanwezig te zijn op de terreinen, activiteiten en/of vergaderingen zonder zich daarom te mengen in de vergadering of de werking van de leiding openbaar t.o.v. derden in vraag te stellen.
 • De AEL moet proactief handelen. (bijvoorbeeld bij het zoeken van kamplocaties en andere)
 • De AEL stimuleert de leiding tot het volgen van vormingscursussen en verbindt er zich ook toe vormingen en scholingen te volgen waar nodig.

Met de voornoemde taken is het niet de bedoeling de AEL in een vastgelegd stramien te laten werken. Wel hopen we een aantal kapstokken te kunnen bieden.

Stemmingsprocedure:

Wanneer er zich meerdere kandidaten aanbieden zal de beperkte eenheidsraad over gaan tot een anonieme stemming. De eenheidsleider, assistent eenheidsleiders en takleid(st)ers krijgen elk één stem. De takleid(st)ers vertegenwoordigen hun tak met hun stem. Ook de ontslagnemende assistent eenheidsleid(st)er(s) krijgt één stem. Bij afwezigheid kan gewerkt worden met een schriftelijke volmacht aan een ander lid van de algemene eenheidsraad. Iedere persoon kan naast zijn/haar eigen stem maximaal 1 volmacht hebben. Indien iedere kandidaat een gelijk aantal stemmen haalt is de stem van de eenheidsleider doorslaggevend. Na een proefperiode zal de kandidaat die de meeste stemmen behaald heeft, de functie van AEL toegewezen krijgen.

Indien er zich één kandidaat aanbiedt zal er binnen de eenheidsleiding een vereenvoudigde stemprocedure worden toegepast .

 

De volgende stappen:

Leden die zich aangesproken voelen (één van) de functie(s) van AEL op te nemen, kunnen zich kandidaat stellen door een gemotiveerde mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Eind juli zal blijken of een stemming nodig is. Indien dit het geval zou zijn, zal de EL hiervoor de nodige stappen ondernemen om dit alles op een correcte manier rond te krijgen. Tot en met de eerste beperkte eenheidsraad van januari 2018 zal de huidige AEL beschikbaar blijven en zijn/haar opvolger wegwijs maken.

Voor bijkomende vragen kan u steeds terecht bij de eenheidsleiding.

Met vriendelijke scoutsgroeten,

De Eenheidsleiding

Zomerkampen: Alles op een rijtje

Hieronder kan je de belangrijkste info terugvinden voor de komende zomerkampen:

   - Een overzichtje van vertrek, aankomst en locatie per tak
   - De kofferlijst

Voor de kampprijzen en specifieke info over het kamp van een bepaalde tak moet u het katern van die tak in het Wilde eendje raadplegen. Het programmaboekje bekijken kan hier.

Tak Start Einde Bagage afzetten voor vertrek Adres
Mandha
Zat 29/06 om 08.15
Station Gent St.-Pieters
Ma 08/07 om 17.00
Loods Machtelynck
Santospad 1, Gent

27/06 vanaf 18u tot 21u
Loods Machtelynck
Santospad 1, Gent

De Maat 4,
2400 Mol
Tulsi
Zat 29/06 om 08.15
Station Gent St.-Pieters
Ma 08/07 om 17.00
Loods Machtelynck
Santospad 1, Gent

27/06 vanaf 18u tot 21u
Loods Machtelynck
Santospad 1, Gent

De Maat 4,
2400 Mol
Aspi's
Zat 29/06 om 08.15
Station Gent St.-Pieters
Do 11/07 om 17.30
Loods Machtelynck
Santospad 1, Gent

27/06 vanaf 18u tot 21u
Loods Machtelynck
Santospad 1, Gent

De Maat 4,
2400 Mol
JJ's
Zat 29/06 om 08.15
Station Gent St.-Pieters
Do 11/07 om 17.30
Loods Machtelynck
Santospad 1, Gent

27/06 vanaf 18u tot 21u
Loods Machtelynck
Santospad 1, Gent

De Maat 4,
2400 Mol
Juniors
Zat 29/06 om 08.15
Station Gent St.-Pieters
Do 11/07 om 17.30
Loods Machtelynck
Santospad 1, Gent

27/06 vanaf 18u tot 21u
Loods Machtelynck
Santospad 1, Gent

De Maat 4,
2400 Mol
Seniors

Zat 29/06 om 09.00
Oude Veerhaven Terneuzen

Vr 12/07 om 17.30
Oude Veerhaven Terneuzen
Meenemen bij vertrek op kamp Zeeland

 


Kofferlijst

Kan ik slapen?

Welpen: Lakenset – slaapzak – pyjama (– kussen – deken – knuffel)
Andere takken: Matje – slaapzak – pyjama (– kussen – deken – knuffel)

Kan ik me wassen?

Zeep – tandpasta – tandenborstel – washandjes – badhanddoeken – bekertje – lippenbalsem – haarborstel – zonnecrème – zwemgerief - gesloten (!) waterschoenen – anti-muggen spray (DEET)

Kan ik me kleden?

T-shirts – truien – ondergoed – lange broeken – shorts/rokjes – kousen – sous-pull – Regenkledij – pet – zak voor vuil linnen – zakdoekjes – sandalen

Uniform

Hemd – das + dasring – blauwe broek

Kan ik eten?

3 keukenhanddoeken (NAAMTEKENEN)

Mandha: /
Tulsi: gamel/bord - beker - bestek
Andere takken: Gamel – beker – bestek

Kan ik me behelpen?

Stapschoenen – gesloten (!) waterschoenen – vuil-linnenzak – zaklamp – schrijfgerief – zangboekje – mowgliboekje – klevertje van het ziekenfonds – eventueel medicatie  –  Anti-muggen product (Deet) –  (kids-)ID –  gefrankeerde enveloppen

NOOT voor alle varende takken: Reddingsvest – kompas – pen – papier 

Enkele vuistregels:

 • ALLES NAAMTEKENEN!!
 • Alles zo compact mogelijk verpakken, vermijd meer dan 2 zakken mee te geven.
 • GEEN overbodige spullen
 • Vergeet je themakledij niet!
 • We vertrekken steeds in perfect uniform!
 • In je dagrugzak hoort: (Buzzy-Pazz,) lunchpakket, schrijfgerief, zakgeld, regenkledij, (kids-)ID, (toestemming buitenland, ...) 

Wilde Eendje

Het meest recente Wilde Eendje is online beschikbaar. Klik hier om het programmaboekje te bekijken.
Je kan de activiteiten-programma's per tak ook terugvinden in het menu links, onder de naam van de tak en vervolgens 'programma'.

Fiscaal attest kampen 2018

Laat de site voor u een fiscaal attest aanmaken waarmee u een deel van de kosten van de scoutskampen in 2018 kan terugkrijgen via de belastingen. Dit op voorwaarde dat uw kind jonger was dan 12 tijdens het kamp. Het attest dat u van de site ontvangt is reeds afgetekend en kan u dus gewoon bij uw aangifte voegen. 

Vraag een attest aan

(ook via 'Administratie > Attesten voor terugbetalingen > Fiscaal attest opvragen')

Na het verzenden van uw aanvraag ontvangt u een ingevuld attest via mail. In de mail staat beschreven hoe u met dit attest een correcte aangifte doet. Als uw kind mee was op beide kampen kan u zo tot wel 60 euro terugkrijgen. Met al uw vragen kan u steeds ons secretariaat contacteren.

Attest tussenkomst ziekenfonds

Laat de site voor u een attest aanmaken waarmee u een deel van de kosten van het kamp kan terugkrijgen van uw ziekenfonds. Het attest dat u van de site ontvangt is reeds afgetekend en kan u dus gewoon bij uw officieel formulier van uw mutualiteit voegen. 

Vraag een attest aan

(ook via 'Administratie > Attesten voor terugbetalingen > Attest opvragen voor ziekenfonds')

De meeste ziekenfondsen betalen een deel van de kostprijs van jeugdkampen terug. Daarvoor moet u een specifiek formulier indienen bij uw mutualiteit, dat u op de site van uw mutualiteit terugvindt. Een deel van dit formulier vult u zelf in, een ander deel moet ingevuld worden door de jeugdbeweging. Het deel van de jeugdbeweging kan u hier aanvragen en is reeds afgetekend.
 

Veel gestelde vragen

Mijn mutualiteit voorziet een specifiek vak op het document waar de jeugdbeweging gegevens moet ingeven?

Bijna alle ziekenfonsen aanvaarden dat u een standaardattest bijvoegt ipv het vak op het document dat zij zelf voorzien. Indien uw ziekenfonds hier toch een probleem van maakt, contacteer dan ons secretariaat. Zij zullen uw mutualiteit aanspreken. 


Mijn mutualiteit voorziet een tegemoetkoming voor lidmaatschap van een jeudbeweging. kan ik hiervoor ook een attest krijgen via de site?

Ja, ook dit kan je anvragen via hetzelfde formulier.

 

Ook met andere vragen kan u steeds ons secretariaat contacteren.

Uniformkajuit: openingsuren

In de uniformkajuit kan je alle materiaal/kleding kopen die je nodig hebt op de scouts. Vanaf november zal de uniformkajuit enkel geopend zijn de eerste zaterdag van elke maand waarop een scoutsactiviteit gepland staat. Alle info onder het menu uniformkajuit.

Sponsors bij de nieuwbouw

 •   VVW gent